Recensioner

Recensioner

FRANSKA RUMMET

”Vilken fantastisk, helgjuten, föreställning” ”Det var som att förflyttas till en annan värld…”

Publikens recensioner Premiär "Franska Rummet" Olympiateatern, Stockholm 23 och 24 september 2022

Ljudbok Cure

"Älskar denna bok. Finstämd med sin följsamma musik" "Fängslande bladvändare" "Fin inläsning med väl avstämd musik" "Fantastisk ljudbok" "Gripande, vackert berättad" "Mycket bra iscensatt och jättebra inläst! Jag njöt av varenda minut." "Jätteintressant och engagerande om en kvinna jag inte visste så mycket om! Fantastiskt vacker musik och fin helhet" "5 *****"

Lyssnarnas egna recensioner Storytel/Nextory

Från ABBA till Monica Z

"Camilla Ringquist är en av dessa okända hjältinnor som, trött på att få höra av svenska skivbolag att hennes musik var svår att lansera, tog saken i egna händer. "Embrace of Green" är albumet där Ringquist verkligen blommar ut. Jag associerar osökt till den vackra men tragiska Merchant-Ivory-filmen "Återstoden av dagen". Joni Mitchells legendariska "Blue" från 1971 kan anas där i kulisserna, liksom Jeff Buckleys alltmer klassiska debut "Grace"... balansen mellan klokt reflekterande och passion". (Boken gavs ut 2016 och bland dessa 377 utvalda svenska album 1956-2016 finns "Embrace of Green")

Anders Lundquist Musikjournalist

Historien om Camille Claudel

"Ett livsöde som fascinerar. Camilla Ringquist berättar med stor inlevelse om ett liv av lust, längtan, passion och besvikelser. Bilden av Camille Claudel stärks musikaliskt av pianisten Cecilia Löfstrand, som valt musik av samtida tonsättare, bland annat av Camilles vän Debussy… "

Gunilla Edström Enköpings-Posten

Mon Amour Bleu

”Här finns både ”joie de vivre” - livsglädje - samtidigt som andra dörrar till mörkare rum öppnas…”

LT Östersund

Mon Amour Bleu

"Det uppstod en så tät nära stämning att man kunde tro att man befann sig på ett café i Paris... Att framföra ”Piaf-sånger” på originalspråket är ju modigt bara det, men Camilla Ringquist sjunger också mycket bra. Inte som Piaf, det vore ju dumt att försöka, men hon har en aning av Édith Piaf i rösten...”

Bengt Eriksson Ystads Allehanda

Cercle Suédois - Svenska Klubben i Paris

"...Inte visste vi då att vi skulle få uppleva en känslostorm utan like. ... Camilla Ringquist sjöng och spelade piano tillsammans med Ola Johansson på dragspel. Det var sånger av Edith Piaf, Jacques Brel, Barbara och av Camilla själv. Det var helt enastående! Vilken känsla, vilket inlevelse, vilket mod att våga sig på att tolka dessa sånger mitt i Paris framför en publik som har sett och hört allt. Hela publiken blev fullständigt betagen. Vi kände oss transporterade till ett « Paris d'autrefois », vi längtade till Paris trots att vi befann oss på rue de Rivoli. Vi kände oss som priviligierade individer som en måndag kväll hade fått vara med om denna superba föreställning. "

Helena Brag Ordförande Svenska Klubben i Paris

Swan Bar Paris

"...Vilken kväll vi fick uppleva, jag ryser ännu när jag skriver... Camilla sjunger med en enorm inlevelse, utmanar sig själv genom att uppträda med sånger av anrika franska kulturstjärnor - i Paris, man skulle kunna tro att det är Édith Piaf själv som uppträder”.

Ann-Sofie Cleverstam Ordförande SWEA Paris

NYBROKAJEN 11

”Här har vi en ny Edith Piaf!”

Sune Säll Tranåsposten

Forum teatern i Köping

”... Camilla sjunger franska ballader så att det ryser i kroppen... När hon framfört Édith Piaf´s ”Je ne regrette rien” med full kraft, visste jublet knappast några gränser i Forum. Det var starkt.”

Lennye Osbeck Bärgslagsbladet

Albumrecension "La Brodeuse"

”Etiketten Chanson ger en bild av vad det handlar om, men inte hela bilden. Camilla Ringquist sjunger på franska och det är egna sånger samt sånger hämtade från Piafs, Brels och Barbaras repertoar. Här finns sånger som La vie en rose och Amsterdam. Det är alltså ganska stor spännvidd, men också bra exempel på franska klassiker. Stilen känns lite gammaldags, eller nostalgisk om man så vill. Det känns klassiskt, franskt och lite svarvitt. Sverige lär inte räcka till för den här CD:n, men det franska språkområdet är ju hyfsat stort i Europa så... Det är friskt vågat att ge ut en CD på franska i Sverige 2010. Bara det gör att man önskar Camilla Ringquist lycka till. Ja, det är bra också. Très bien.”

Lennart Götesson DALADEMOKRATEN

Albumrecension "La Brodeuse"

"…classic French songs with a Scandinavian touch… Camilla Ringquist’s LA BRODEUSE is a beautiful homage to the great classic French songwriters Piaf, Brel and Barbara. The album also includes 3 originals in the same spirit written by Camilla. Wonderful arrangements and vocals that have captured the pathos and beauty of French chanson, all beautifully recorded with string quartet, piano, accordeon, double bass and clarinet. Special acknowledgement has to be given to Emeli Jeremias, Lars Ekman and Ola Johansson for the inventive and excellent arrangements. This album is a joy to listen to; introspective, moving and impassioned; the perfect complement to a quiet Sunday morning or a romantic night by the fire. Camilla has captured the spirit of these writers and their songs in an extraordinary way. I usually am able to pick a few outstanding tracks for these features, but with this CD, every track and every song is outstanding. One highlight that deserves mentioning is the instrumental song, Pour M, written by Camilla and Emeli Jeremias. I don’t understand French at all but I can say that listening to this album was an emotional experience. I can only hope that Camilla’s next project will be some of the classic songs from the American musical theater or the wonderful Bossa-Nova music of Brazil… now that would make a perfect trilogy… Don’t miss this album! The music speaks a universal language."

Brian Hobbs Eidolon Productions AB

Albumrecension "La Brodeuse"

"Efter att på sina första två album For Venus (2003) och Love And Poetry (2005) framför allt ha sökt sig ett eget uttryck med rötter i popen och jazzen lät den multibegåvade sångerskan Camilla Ringquist på sitt förra album Embrace Of Green (2008) ana att hennes intresse för fransk chanson vuxit till en knallröd tråd som förde henne mot nya marker. På sitt nu aktuella fjärde soloalbum briserar det franskt influerade fullkomligt i trikolorens färger. Den här gången har det egenhändigt komponerade (med endast tre små undantag) helt fått stå åt sidan för ett lyckligt botaniserande i välkända klassiker tidigare hörda med ikoner som Edith Piaf, Jaques Brel och Barbara." "Albumet är tillsammans med ljudmästaren Janne Hansson och ett antal handplockade musiker (bl.a den lika musikaliska sonen Elias och The Kamelia String Quartet) inspelat live under ett par dagar i Atlantis studio på Karlavägen i Stockholm. Lyssningen är nästan en ren och obefläckat levande konsertupplevelse, samtidigt som de varsamt framförda tolkningarna av odödliga mästerverk som La vie en rose, Non je ne regrette rien och Amsterdam skapar drömska bilder från helt andra platser än exempelvis Boulevardteatern i Stockholm, där Camilla Ringquist uppträder på lördag." "Som ett återfunnet gammalt vackert vykort från en kär gammal vän."

Claes Olson Musikindustrin

Boulevardteatern "La Brodeuse"

”Camilla Ringquists releasekonsert på Boulevardteatern var en härlig upplevelse. Den här gången fick vi njuta inte endast av hennes fantastiska röst och vackra musik utan även av en fin berättelse. Camilla läste ur den dagbok hon skrev under en månads vistelse i Paris och berättade om några av de människor och om det 1800-tal som hon är så fascinerad av. På scenen hade hon byggt upp en liten stilenlig miljö, vackert och rofyllt. Kvällen var både spännande och en lisa för själen med sin blandning av allvar, djup och humor. Som vanligt när Camilla är i farten trollband hon med sin uttrycksfulla röst, och hennes skickliga musiker imponerade. Grädde på moset var hennes roliga och lärorika berättelse som band ihop och berikade både konserten och publiken – kvalitet som gav mersmak! ”

Janicke Henrikson (frilansjournalist)

Konsert Forumteatern Köping

"Lördagens begivenhet för musikälskare måste ha varit Camilla Ringquists romantiska eftermiddag på Forum i Köping... vackra klänningar, romantik. Undertecknad har hört Camillas skivor många gånger genom åren, men aldrig hört henne live. Camilla tillsammans med det nya ljudet i Forumteatern var verkligen en överaskning utan dess like. Hennes sammetslena röst gjorde sig otroligt bra i lokalen. De låtar som verkligen stack ut var "Paris" och titelspåret på nya skivan "Embrace of Green". Stråkkvartetten gjorde sitt till för att höja helheten och en sak som var fantastisk att se samt höra, var Idol-Elias när han gick loss på pianot under några av hans mamma Camillas låtar. Det var en fröjd för ögat/örat. Varför är inte han en pianist av rang? Något som däremot var negativt var avsaknaden av publik på teatern. Camillas föreställningar i Stockholm har dragit mängder av människor, men i Köping uteblev den stora publiken. För Camilla var det trots allt en speciell dag, att få spela i Köping på Forum har varit en dröm för henne och hon gav verkligen allt. Detta var en av de bästa konserter som undertecknad besökt och ni som inte var där, ni missade något utöver det vanliga".

Krister Svartström Live Forumteatern i Köping

Albumrecension "Embrace of Green"

"Oj, det här var inte dumt. Camilla Ringquist har en röst som sticker ut och så gör hon låtar som märks och tar plats. Lägg till en skön orkestrering där stråkarna inte känns så där insmickrande som stråkar kan kännas. Men det är C.R.s röst som gör det - med tydlig textning och bra frasering. Stilen är visa, folkmusik, klassisk, men ligger utanför det mesta etiketter. Personlig kan man säga. Jag föreslår att ni kollar in vad C.R. har att bjuda på."

Lennart Götesson DALADEMOKRATEN

Albumrecension "Embrace of Green"

"Romantiskt vibrato. Camilla Ringquist är en säregen sångerska som smittats av Joni Mitchell, Kate Bush och Jacques Brel. Hennes "Embrace of Green" smakar spets och broscher från mer romantiska tidsepoker. Spännande arrangemang med olika instrument, särskilt stråkar"

M-MAGASIN "Smultronstället" lottar ut 5 plattor

Albumrecension "Embrace of Green"

ROMANTISK POP *** "Det är inte ofta man möts av en så tydlig koppling mellan innehållet på skivan och omslaget. Men på Camilla Ringquist´s senaste platta "Embrace of Green" ger omslaget en mycket god bild av hur innehållet låter, skirt och tunt som en chimär av romantik. Dessutom passar Camillas röst synnerligen väl in i sammanhanget. Skör och spröd men med en förvånansvärd styrka. Och det är väl bara att hålla med henne i att den romantiska vision hon ger sina egendesignade smycken i spets, låter hon också färga de sånger som hon presenterar på detta album. Musiken rör sig mellan jazz, rock pop och folkmusik."

Gunvor Karlsson VÄRNAMO NYHETER

Albumrecension "Embrace of Green"

"På sina två tidigare album har Camilla Ringquist presenterat egensinnigt komponerad och arrangerad musik som fört tankarna till såväl Joni Mitchell och Eva Cassidy som Kate Bush. De referenserna kan fortfarande stå kvar - men på sitt tredje album är det inte bara en stråkkvartett som medverkar till att placera musiken närmare den mer klassiska chanson-traditionen. Det musikaliska anslaget är genomgående både mer stramt och elegantare än förut".

Claes Olson MUSIKINDUSTRIN

Albumrecension "Embrace of Green"

Perfekt i höstmörkret! aaa "Om du gillar musikal och kabaret är det här en platta för dig. Inte så att här finns en massa kända musikalnummer - men stämningen. Camilla Ringquist har skrivit ett knippe små pärlor och framför dem med känsla och skön sång. En del jämför henne med Joni Mitchell och Kate Bush, musikaliskt okej, men röstmässigt är hon närmare Barbra Streisand och Elaine Page. Behaglig sång till finstämda arrangemang - en perfekt bakgrund till höstens besök i läsfåtöljen".

Mikael From ALLAS VECKOTIDNING

Albumrecension "Embrace of Green"

"Introspective, intelligent singer-songwriter music with a theatrical flavor and a touch of Paris. Embrace of green is Camilla's third solo album. I think at heart, Camilla is a storyteller. Her lyrics pull you into the scenes she sets with her music. This collection works on many levels; the orchestration is timeless, most often a string quartet with acoustic guitars or piano. Sometimes I felt the album sounded like an art song cycle from a century ago, sometimes like a forgotten musical score, and sometimes like a modern singer-songwriter album. Her melodies, piano playing and singing are excellent, but for me, they are the supporting actors on this album. Her playing is impeccable and totally right for her songs, and as a singer she conveys the songs with passion and honesty but the star is her lyrics, which are haunting and take the common themes of love and give them a new twist. And I have to mention her beautiful postcard of the City of Lights, the song, Paris. If you've never been to Paris, listening to this is as close as you'll get without actually being there. I also like the fact that Camilla is not afraid to put a little drama into her music. Just when you think. "oh, another slow ballad" she infuses it with something that grabs your interest. I would love to hear a stage musical written by this lady. Outstanding songs: Clouded mind, Embrace of green, Queen of hearts, Paris, Heart and Time".

Brian Hobbs Eidolon Music

Albumrecension "For Venus" (Tyskland)

Tyska recensioner http://camillaringquist.com/old/Jazzthetik%20Rez-1.PDF http://camillaringquist.com/old/Camilla%20Ringquist%20LEA-1.PDF http://camillaringquist.com/old/Camilla%20Ringguist%20Audio-1.PDF http://camillaringquist.com/old/Camilla%20Ringquist_Eclipsed-1.PDF

Albumrecension "For Venus" (Tyskland)

"Während in ihrer schwedischen Heimat bereits das neue Album „Love And Poetry“ (11/2005) auf dem Markt ist, erscheint in Deutschland, Österreich und der Schweiz mit „For Venus” erst jetzt das drei Jahre alte Debüt der Multiinstrumentalistin, Songschreiberin und Label-Cheffin Camilla Ringquist. Später soll das Album auch in Polen, Portugal, Frankreich und in den Beneluxstaaten herauskommen. Die nebenbei als Gesangslehrerin tätige Musikerin erhielt für beide Alben großes Kritikerlob. Die Werke bewegen sich in relativ ruhigen Gefilden, die man als eine Mischung aus Jazz und Folk bezeichnen könnte. Bisweilen erinnert Camilla Ringquist von ihrer Art an das Schaffen einer Kate Bush. Sie hat eine sehr wandlungsfähige Stimme und legt großen Wert auf eine organische Instrumentierung. So gibt es neben zwölfseitiger Gitarre und Piano – beides von Camilla gespielt – auch Celli, Flügelhorn, Tabla und Kontrabass zu hören. Im Studio halfen dabei u.a. Elise Einarsdotter, Anders Berglund, Magnus Öström und Camillas Sohn Elias aus, der auch für die Abmischung zuständig war. Die Stimmung der elf Stücke auf „For Venus” reicht von melancholisch über düster bis hin zu beschwingter Leichtigkeit. Das Album richtet sich dabei eher an Jazzfreunde, als an Pop- oder Folkliebhaber. Denn die Songstrukturen sind mitunter recht kompliziert und der Klang etwas zu spartanisch. Sicher kein schlechtes Album, aber eines mit sehr eingeschränkter Zielgruppe." Anspieltipps: Hidden Holiday Rare diamond http://www.cdstarts.de/musikreview/90156-Camilla-Ringquist-For-Venus.html

Matthias Reichel CDSTARTS.DE

Albumrecension "For Venus" (Tyskland)

"Camilla Ringquist ist eine schwedische Songwriterin, deren Tonträger man hierzulande ohne weiteres in der Jazz-Abteilung finden wird. Zwar macht Camilla eine Musik, die sich dem direkten Genredenken entzieht, aber ihre subtile Mischung von atmosphärischen Songs, die mit Elementen aus Folk, Pop und eben Jazz spielen, ist deutlich zu eklektisch, um im Pop-Regal landen zu können. Will meinen: Camillas Musik ist irgendwo auch anspruchsvoll. Der federleichte Vortrag erinnert dabei - besonders stimmlich - an ihre Kollegin Julia Fordham, weist indes weniger mainstreamige, dafür aber verspieltere und vielseitigere Arrangements auf. Camilla sagt, ihr Album vermittele eine Ahnung vom skandinavischen Licht auf der einen Seite und der Melancholie und Düsternis auf der anderen. Wie man das auch sehen mag: Der organische Sound und die impressionistische Herangehensweise vermitteln durchaus eine gewisse Naturbezogenheit in der Aussage. Wer Musik wie diese mag, die offensichtlich nur von Frauen gemacht wird, der wird auch die Scheibe von Camilla Ringquist lieben. Für Freunde deutlich songorientierten Materials dürfte dieses eher lautmalerische Werk indes weniger zu empfehlen sein." http://www.cdstarts.de/musikreview/90156-Camilla-Ringquist-For-Venus.html

Gaesteliste.de Ullrich Maurer

Releasekonsert "Love and Poetry" Södra Teatern

"På Ringquists upptäcktsfärd faller alla bitar på plats. När Camilla Ringquist går ut med sitt budskap rör det sig inte om kärlek som ett insnävat begrepp. Ytterst handlar det om energi och livsflöde, om att vara konstruktiv och handskas varsamt med egna resurser och andras. Att visa respekt. Camilla Ringquist är så långt från blasfemi som tänkas kan. Hon går på upptäcktsfärd i livets labyrint, lyssnande och med vidöppen blick, receptiv inför det hon ser och hör. Och allt är ingen dans på rosor. Between happiness and pain heter en av hennes sånger. Intuitivt och medvetet bygger hon upp en sammansatt och särpräglad ljudbild i sättningen piano, elgitarr, kontrabas och trummor, denna kväll förstärkt med vibrafon, cello och dragspel. Själv spelar hon piano och 12-strängad gitarr. Det är bara att glömma allt vad genrer heter, för hon rör sig inom många områden. Det är jazz, rock, tango... Arrangemangen är utsökta och genomtänkta in i minsta detalj. Det hela är så originellt att jag känner mig manad att försöka hitta referenser och själsfränder. Joni Mitchell? Kate Bush? När Camilla Ringquists röst är som allra störst påminner det mig om hur punkartisten Nina Hagen lät som en operasångerska på Göta Lejon hösten 1980. Camilla Ringquist har stort röstomfång, och hennes sång skiftar och är stadd i kontinuerlig förändring efter texternas innehåll. Ömsesidigheten mellan henne och musikerna bildar en naturligt självklar smältdegel där allt är tydligt och klart, där allt faller på plats. Hon har publiken med sig, och den är inte liten, även om hon knappast hör till de mest kända bland artister. När det är dags för extranummer råder ingen som helst tvekan i publikledet. Det blir Holiday, en låt med hitkaraktär. "Love is like a holiday" - de orden fångar i ett nötskal Camilla Ringquists livsfilosofi i skärningspunkten mellan det tänkta och det verkliga. Hon är realist och utopist i ett och samma stycke."

Ingrid Strömdahl SvD

Radiorecension "Love and Poetry"

"Camilla är inte alls någon oslipad diamant... utan en otroligt välpolerad och etablerad sångerska och låtskrivare. Skivan är en underbar skiva rakt igenom, välproducerad och snyggt spelad. Hon har bara riktigt bra musiker med sig och hennes musik lever i gränslandet mellan jazz, singer/songwriter och pop. Hon har en röst som hon använder med total kontroll utan att bli tråkig ...en fantastisk sångerska med en spännande röst som går från mörkt viskande till glittrande klar. Det är så skönt att lyssna till en artist med en så stor musikalitet. Hon skriver texter om allt mellan himmel och jord, om kärlek och förtvivlan och tro på magin i livet. Camilla Ringquist har absolut ett eget sound. Men jag tänker på många olika artister när jag hör hennes musik, hennes sätt att sjunga och använda hela röstens register liknar Joni Mitchells medan hennes melodier och soundet i många av låtarna påminner lite om Tori Amos. Sen ger arrangemangen, där dragspel och fiol ofta får en stor plats, musiken att kännas lite cabaret... Men som sagt det är svårt att genrebestämma... det räcker med att det är en väldigt bra skiva..."

Ida Olsson

Albumrecension "Love and Poetry"

"Sångerskan och kompositören Camilla Ringquist har i sitt egenhändigt inspelade och utgivna album ”Love and Poetry”, producerat tillsammans med Lasse Englund, lyckats rymma så många idéer och musikaliska vindriktningar att det är näst intill omöjligt att genrebestämma - musiken skapar sitt eget universum. Jazz, pop, folkmusik, klassiska klanger, tidigare ohörda klanger… Försiktigt vandrar hennes sinnligt arrange-rade kompositioner fram längs spännande stigar där den som helst går rakt fram på huvudgatan sällan går. Resultatet är oerhört egensinnigt och förtjänar långt mer uppmärksamhet än vad som tyvärr förmodligen blir fallet. "

Claes Olson MUSIKINDUSTRIN

Albumrecension "Love and Poetry"

"Love and Poetry" är den fullkomliga titeln på ett album som verkligen sjuder av kärlek och poesi. Av varma jazztoner och godhjärtad rockromantik. Musiken är föränderlig, ena sekunden dramatisk, nästa sirlig och intim. Camilla Ringquist tränger nära inpå med sina raka och frimodiga texter. Utan att skämmas inkräktar hon på lyssnarens personliga integritet och passerar magiska gränser. Det ligger ett småerotiskt rödljus över musiken men det blir aldrig vulgärt. Snarare passionerat. Referenserna är många. Som om Joni Mitchell, Nancy Sinatra, Eva Cassidy och Norah Jones skulle träffas på en inrökt jazzklubb i Paris, göra ett snabbt gig och sedan försvinna ut i den förförande natten. Plattan kräver en viss sentimentalitet för att komma till sin rätt. Men man ska å andra sidan vara riktigt känslokall för att inte beröras."

Gabriella Fäldt Musiktidningen GROOVE

Debaser Konsert

"...utflykter i en seriös singer/songwritertradition med smak av Joni Mitchell och Tori Amos..."

Dan Backman SvD

Smedjan, Köping

"Sånger lika blodröda som Smedjans scendekor". "...Det är möblerat med kafébord den här lördagskvällen men det som kommer ut från scenen är inte någon liten söt kaka till kaffet. Den blodröda färgen på Smedjans backdrop säger mer om den nakna och uttrycksfulla rösten som omgärdas av vispande trummor, kontrabas och elgitarr. Det är avskalat och rakt ur hjärtat från en okänd Joni Mitchell-influerad singer - songwriter från Stockholm. Sångerskan själv CR byter mellan akustisk gitarr och keyboard. Texterna är på engelska och en del av låtarna finns på nya albumet "For Venus" som är utgivet på eget förlag. Musiken gränsar till blues, jazz och visa men Camillas dramatiska sångröst för ibland även tankarna till kabaretmusik..."

MAGNUS GUSTAFSON Bärgslagsbladet

Albumrecension "For Venus"

"Hon är en tiny tiger, Camilla Ringquist, i föreningen känslighet och styrka. Som stabil grund har hon sin skicklighet som vispoet, sångerska, gitarrist och arrangör, egenartad, med inspiratörer som Joni Mitchell och Carole King. Hon tvinnar samman soft rock och jazz till en formidabel helhet som känns tidsenlig. När hon framträdde på Confidencen i våras, stod hennes tre gitarrer uppradade som utropstecken på scenen tillsammans med flygel, kontrabas, cello och trummor - sinnebilden för en ovanlig orkestrering. Jazzpianisten Elise Einarsdotter är en grundbult i musikerskaran. Hon är en singer/songwriter av stora mått. Flera av låtarna på skivan har hitkaraktär, som "Holiday", arketypisk men speciell. Hennes inkännande texter och attityd leder tanken till européer som den kontemplative och samvetsömme Sting eller den intensive Jacques Brel. Hon är hundra-procentigt hängiven för att inte säga passionerad, men aldrig banal eller svulstig. Det hela är snyggt, stramt och balanserat."

Ingrid Strömdahl SvD

Den här sidan använder cookies. Genom att använda sidan accepterar du att cookies används.  Läs mer