CURIE – berättelsen om en mor

NewsCURIE – berättelsen om en mor

CURIE – berättelsen om en mor

Tisdag 5 december på Hallwylska museet i Stockholm

Boka din biljett https://nortic.se/ticket/event/50914

I år är det 120 år sedan Marie Sklodowska-Curie som första kvinna någonsin tilldelades ett Nobelpris! Hon erhöll priset i fysik tillsammans med sin make Pierre Curie 1903. Detta vill vi uppmärksamma under årets Nobelvecka med en musikalisk föreställning på Hallwylska museet den 5 december kl 19.

De flesta känner till Marie Curie för hennes forskning och hennes TVÅ Nobelpris, men få känner till hennes personliga historia”. Camilla Ringquist sångerska, kompositör, musiker och dramatiker fortsätter att belysa kvinnor vid förra sekelskiftet med föreställningen ”Curie – berättelsen om en mor”.

Camilla har valt att väva sin berättelse utifrån dottern Ève Curies blick, den enda konstnären i en familj av forskare. ”Jag är den enda i min familj som inte fick något Nobelpris”, som Ève själv uttrycker det. Ève Curie var pianist, författare och journalist. Detta blev Camillas ingång till musiken och sin tonsättning ”Piano Suite Curie”. Vi får följa Marie från uppväxten i Warszawa i Polen, resan till Paris, mötet med fysikern Pierre Curie till Pierres tragiska död i en olycka och hennes fortsatta kamp, som ensam mor till två döttrar. Genom brev, dagboksanteckningar och musik får vi komma familjen Curie nära.

 

CAMILLA RINGQUIST – manus, pianist, berättare

SVANTE HENRYSON – cello

Begränsat antal biljetter. Ett glas vin ingår/alkoholfritt alternativ.

Föreställningen är i två akter om ca 2 tim och 20 min inklusive paus

Ett samarbete med Polska Institutet.

Camilla Ringquist har de senaste åren specialiserat sig på fransk chanson. Hon har även gjort föreställningar om en rad kvinnor: ”Mon Amour Bleu” – en hyllning till Édith Piaf, ”Historien om Camille Claudel” – fransk skulptris, ”Jane Avril – dansös på Moulin Rouge”, Oda Krohg – norsk målarinna. Den senaste i raden är Krystyna Skarbek – polsk agent under Andra Världskriget. Detta fantastiska livsöde har Camilla tonsatt i albumet ”Vesperale”, som gavs ut i september. Föreställningen har premiär i början av nästa år.

Den här sidan använder cookies. Genom att använda sidan accepterar du att cookies används.  Read more