”Le Serpent et La Princesse” Jane Avril och Oda Krohg – två liv

Nyheter”Le Serpent et La Princesse” Jane Avril och Oda Krohg – två liv

”Le Serpent et La Princesse” Jane Avril och Oda Krohg – två liv

ODA KROHG
(Othilia Pauline Christine Lasson 1860-1935)
Norsk målarinna, som periodvis bodde och ställde ut i Paris. Hon målade framför allt porträtt. Oda var banbrytande och före sin tid på många sätt. Hon blev ”Kristiania Bohemens musa” – en samling manliga konstnärer i Oslo i slutet av 1800-talet med radikala idéer om samhället, kvinnorna och den fria kärleken….

JANE AVRIL
(Jeanne Louise Beaudon 1868-1943)
Dansare och stjärna på Moulin Rouge i Paris, dyrkad av ägaren Charles Zidler och vän med konstnären Toulouse Lautrec, som avbildade henne på en mängd affischer kring förra sekelskiftet. Dessa fantastiska bilder från La Belle Époque finns fortfarande kvar, en skatt av färger och linjer. Men vad döljer sig bakom Janes vackra gestalt, bakom hennes dans och hennes leende…?

 

PREMIÄR 13 april kl 19
16 april kl 19
17 april kl 16

Manus, berättare
CAMILLA RINGQUIST
Musiker
OLA JOHANSSON
övriga roller
Elias Ringquist, Erik Johansson
Scenografi
Johan Mansfeldt
Regi
Camilla Ringquist

Föreställningen bildar tillsammans med ”Historien om Camille Claudel” (1864-1943) en trilogi kvinnliga konstnärsporträtt kring förra sekelskiftet. Kvinnor som med sitt mod och sin begåvning, vågade bryta mot samhällets konventioner och gå sin egen väg. Dessa tre kvinnor vistades i Paris under samma tid. Jag är säker på att de måste ha träffats eller åtminstone känt till varandra. Tre olika livsöden, men samtidigt en väv av likheter i den ensamma kamp som kvinnor under denna tid förde, för att få respekt och frihet i sitt konstnärsskap. Sällan möjligt att kombinera med familjeliv och barn…

Den här sidan använder cookies. Genom att använda sidan accepterar du att cookies används.  Läs mer